Ultima actualizare: 10 Decembrie 2019

Catering. Autorizaţii 

Catering

 

Cateringul

Servicile de Catering au aparut in Romania dupa Revolutia din 1989 odata cu aparitia bonurilor de masa, pentru a oferi angajatilor o masa calda de pranz. 

Piata serviciilor de catering a avut o evolutie sinuoasa in ultimii 28 ani, insa antreprenorii consecventi pot dezvolta afaceri de succes pe aceasta piata, care inca are loc de crestere si diversificare! 

 


Cum obţin Autorizaţiile de Funcţionare pentru catering? 

 

 Solicită Ofertă 

<< sau întâlnire la sediul nostru >>

Te informăm: Îţi spunem ce ai nevoie, pentru a funcţiona legal! 

DosarÎntocmim documentaţiile şi depunem dosarele de autorizare! 


 

Autorizaţia DSV şi relaţia cu celelalte instituţii 

În principiu, autorizatiile necesare pentru functionearea legala unei afaceri de catering sunt similare celor pentru restaurant. 

DSV Bucureşti

 • Documentul de Inregistrare Sanitara Veterinara este cel mai important document legal pentru acest tip de afacere. 
 • Dupa depunerea cererii la Registratura DSV, reprezentatii institutiei vor vizita spatiul de lucru, pentru a verifica daca acesta a fost amenajat si utilat corespunzator, precum si daca reprezentatii firmei isi cunosc obligatiile legale si daca exista toate documentatiile, etc

DSP Bucureşti

 • Pentru catering poate emite la cerere: puncte de vedereNotificări privind parcurgerea procedurii de asistenţă de specialitate şi Certificate de Conformitate cu prevederile legale. 

ISU Bucureşti-Ilfov

 • Emite Autorizatii, sau punct de vedere, in functie de caz!  
 • De obicei, spatiile sub 200 mp in care se desfasoara activitati de alimentatie publica nu au nevoie de autorizatie ISU, dar aceasta nu este o valoare absoluta, ci doar una orientativa, astfel ca specialistii ISU vor analiza situatia de la fata locului si vor decide pe caz concret! 
 • Pentru spatiile situate la demisol, ori la subsolul unor cladiri, sau in pod, ori pe acoperisurile de tip terasa se are in vedere o suprafata de 100 mp. 

APM Bucureşti ( Mediu )

 • Emite Autorizatii, sau punct de vedere, in functie de caz!  
 • Activitatea propriu-zisa de catering  nu este supusa procedurii de autorizare la MEDIU, însă dacă firma are şi un salon de evenimente cu mai mult de 100 locuri, sau dacă desfăşoară activităţi încadrate în codurile CAEN de fabricare, ar putea fi necesară şi Autorizaţia de Mediu. 

PMB ( Primaria mun. Bucureşti )

 • Tine evidenta imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic la nivelul municipiului Bucuresti. 
 • Aceasta lista este actualizata periodic si este diponibila online, pe site-ul institutiei - link aici!

alte instituţii

 • ITM Bucureşti - unele primarii solicita un punct de vedere oficial (Negatie) din partea acestei institutii 
 • DITL - unele primarii solicita in vederea autorizarii un Certificat Fiscal din care sa reiasa faptul ca nu exista datorii fata de primaria respectiva

Vezi din Potofoliul nostru (click pe fotografie):

Bliz CafeSupapa FoodLe Chateau EvenementsRestaurant Matrioska

Mai multe din Potofoliu.


 

Autorizaţia de funcţionare de la primărie

Consiliile locale ale fiecărei localitati, sau sector au adoptat câte o Hotărâre prin care au reglementat procedura de emitere a autorizaţiilor de funcţionare în raza lor teritoriala de competenţă. 

Primăria Sectorului 1 emite autorizatii de functionare pentru firme de catering începand din ianuarie 2018, iar structura dosarului este similara celor intocmite pentru restaurant, bar, balciuri, parcuri de distractii si alte activitati recreative si distractive. 

Primăria Sectorului 2 nu emite autorizatii de functionare pentru acest tip de activitate, asa ca firmele de catering care functioneaza pe raza acestui sector nu au nevoie de autorizatie de la primarie pentru a functiona legal.  

Primăria Sectorului 3 are o procedură destul de prietenoasă, dar termenul de emitere al Autorizaţiilor de Functionare depăşeşte frevent termenul legal. 

Primăria Sectorului 4 are o procedură destul de greoaie, iar modificarile recente privind serviciile de salubrizare au ingreunat si mai mult relatiile cu cetatenii si mai ales cu antreprenorii. 

Primăria Sectorului 5 acceptă la înregistrare dosare complete, iar procedura este oarecum greoaie, dar calitatea serviciilor s-a imbunatatit mai ales de la inaugurarea noului centru de relatii cu cetatenii! 

Primăria Sectorului 6 are o procedură relativ simpla si prietenoasă, dar poate n-ar strica putina flexibilitate. 


Găseşte raportul corect între calitate şi preţ!

 

 Ofertă de servicii: 

 

Consultanta si/ sau Evaluare spatiu (1-2 ore) 250 Lei/ ora Tariful orar scade - Timpul de lucru cresteFormularul vine cu 40% Reducere!

 

Serviciile noastre mai includ: 

♦ conceperea circuitelor funcţionale ♦ 
 întocmirea şi depunerea dosarului la DSV ♦
♦ întocmirea procedurilor de lucru şi pregătirea pentru controlul de autorizare ♦
♦ asistenţa la controlul de autorizare ♦
♦ servicii post-autorizare ♦
 

 

 Info Aici 

...despre piata serviciilor de CATERING din Romania!

 


Time-is-money

Experţii noştri pot oferi suport in toate demersurile de avizare şi autorizare necesare funcţionarii legale a unei afaceri de alimentaţie publică.

* Ne rezervăm dreptul de a modifica Oferta şi Termenul de valabilitate al acesteia în orice moment şi fără notificare prealabilă.

 

 

Suport

Ai o întrebare? Contactează-ne acum!

 • Apelează-ne prin LiveSupport. Click aici.
 • Ne poți suna la telefon 0730 504 010
 • Lasă-ne un mesaj prin email. Click aici.

Ultima actualizare: 03 Ianuarie 2018

Catering. Piaţa serviciilor. 

Catering

 

 

Cateringul în România

Primele 2 companii de pe aceasta piata au avut in anul 2016 cifre de afaceri de aproximativ 80 milioane de lei fiecare. 

Una dintre companii este o filiala locala a unui grup de firme britanic, care are in Romania peste 1000 de angajati, ceea ce arata interesul crescut al firmelor straine pentru acest segment de piata din Romania. 

Bineinteles, aceste performante economice au fost atinse prin orientarea catre cateringul industrial ► dezvoltarea corecta ► satisfacerea, sau chiar depasirea asteptarilor consumatorilor si, in final, ► acapararea cotelor de piata

Desi piata da semne de maturizare, inca exista mult loc de dezvoltare si diversificare, mai ales pe nisele in care firmele mai mici pot veni cu oferte mai flexibile si solutii inovative, pentru a se adapta diverselor cereri si asteptari! 

 


 Servicii de calitate 

Consultanţa te ajută să câştigi timp şi chiar să economiseşti bani!

<< Programează o întâlnire la sediul nostru >>


 

Spatiul de lucru si importanta acestuia

CATERING-ul este o activitate de alimentatie publica. 

Inainte de a investi in acest domeniu, trebuie sa lamuresti: 

 • Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca spatiul, 
 • Aspecte legale privind pregatirea angajatilor si conditiile de munca ale acestora, 
 • Trasabilitatea materilor prime folosite si procedurile de lucru obligatorii,  
 • Alte elemente specifice acestui domeniu de activitate! 

Cateva elemente specifice:

 • Compartimentarea si amenajarea imobilului trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute de legislatia in vigoare, aplicabila unitatilor de alimentatie publica, 
 • Fluxurile functionale trebuie proiectate intr-o maniera coerenta, care sa permita, atat o folosire eficienta a spatiilor de lucru, cat si respectarea principiilor de bune practici in alimentatie publica, 
 • Trebuie avute in vedere aspecte privind: acces angajati, vestiar, toaletele personalului angajat, aprovizionarea, depozitarea, procesele prealabile, activitatile din bucatarie, servirea, deseurile, alte elemente, dupa caz. Toate acestea trebuie armonizate prin proceduri de lucru inchegate si clare.

 

Categorii si tendinte in catering

Serviciile de catering pot fi clasificate dupa mai multe criterii. 

In momentul de fata, majoritatea investitiilor din acest domeniu sunt orientate catre serviciile de catering de pe piata corporatiilor, care se subdivid in doua mari categorii:

 • cateringul mesei de pranz (cu profitabilitate medie de 10-15%, dar care confera o stabilitate financiara superioara);
 • cateringul de eveniment (cu profitabilitate medie de 15-25%, dar care necesita o forta de vanzare superioara).

De asemenea, in industria cateringului se constata, la nivel general, ca exista o miscare spre o integrare orizontala cu industria organizarii de evenimente, cu un numar in crestere de furnizori de servicii complete pentru a oferi divertisment, audio-video si tehnologie, catering, inchirieri, decor, locatii si altele. Companiile care ofera aceste servicii aditionale isi pot asuma active care nu sunt utilizate la fel de mult ca cele ale unui specialist, dar ele pot castiga marje mai mari din vanzarile pe care le fac. 

 

Vezi din Potofoliul nostru (click pe fotografie):

Bliz CafeSupapa FoodLe Chateau EvenementsRestaurant Matrioska

Mai multe din Potofoliu.


 

Cateringul de masa

Spre deosebire de cateringul industrial, cateringul de masa este o nisa extrem de fragmentata, mai ales in zona Bucuresti-Ilfov unde activeaza un numar mare de astfel de firme. 

Clientii gasesc firmele de catering prin recomandari si cautari online, dar si prin companii ce detin restaurante cu care ei sunt familiarizati

Unele companii, dar si clienti privati, angajeaza planificatori de evenimente, pentru a se ocupa de detaliile evenimentului lor, inclusiv de alegerea firmei de catering, asa ca intrarea in atentia firmelor de organizari de evenimente trebuie sa reprezinte un obiectiv important pentru o firma de catering de masa. 

In zona Bucuresti-Ilfov Segmentul de lux este foarte bine acoperit de o serie de firme cu vechime.

Segmentul de jos al industriei locale de catering este foarte dinamic datorita multitudinii firmelor de catering mici si ieftine, care apar si dispar in continuu pe aceasta nisa si care functioneaza, de obicei, la limita profitabilitatii. 

 

Clienţii firmelor de catering

 

Pentru catering-ul mesei de pranz, sau a clientilor individuali, sunt importante urmatoarele aspecte:

 • Oferta Bucatariei: Varietate de sortimente
 • Calitatea: Nivel de calitate corespunzator
 • Timpul: Timp de asteptare cat mai scurt 
 • Pretul: Pret competitiv, care sa ofere un raport avantajos cu calitatea.

 

Pentru evenimente, clientii aleg firma de catering in functie de: 

 • Oferta Bucatariei: Vor cauta firme de catering ce pot oferi mancaruri cu un anumit specific, sau companii ce pot oferi mancaruri cu o diversitate de specificuri, pentru a putea varia optiunile in functie de fiecare eveniment, etc
 • Calitatea: Calitatea de baza este o cerinta obligatorie dar calitatea superioara este cea cautata pentru evenimentele unice si reuniunile de lux pentru afaceri.
 • Servicii Suplimentare: clientii de pe piata privata si companiile pot ajunge sa prefere firme de catering care ofera o gama larga de servicii legate de eveniment, decat sa lucreze cu o duzina de furnizori de servicii pentru evenimente.
 • Pretul: in special pentru clientii corporate, pretul este un factor-cheie. Acestia cauta preturi reduse pentru un volum mai mare de evenimente. 

 


Time-is-money

Experţii noştri pot oferi suport in toate demersurile de avizare şi autorizare necesare funcţionarii legale a unei afaceri de alimentaţie publică.
 

Ai nevoie de ajutor?

 

<< Programează o întâlnire la sediul nostru >>

 

* Ne rezervăm dreptul de a modifica Oferta şi Termenul de valabilitate al acesteia în orice moment şi fără notificare prealabilă.

 

Suport

Ai o întrebare? Contactează-ne acum!

 • Apelează-ne prin LiveSupport. Click aici.
 • Ne poți suna la telefon 0730 504 010
 • Lasă-ne un mesaj prin email. Click aici.

Trimite o solicitare : Catering

Informații obligatorii

Completeaza informatiile minime obligatorii, pentru ca noi sa te putem contacta.

Te rugam sa mentionezi intervalul orar in care vrei sa fii contactat (telefonic).

Dupa ce ai completat rubricile minim obligatorii, poti alege sa trimiti solicitarea ta, sau poti continua cu completarea formularului detaliat.