Ultima actualizare: 11 Martie 2017
Conform art. 4 din Ordonanta 26/ 2000, Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intetegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interesul lor, personal nepatrimonial. Altfel spus, asociatiile, infiintate cu un minim de trei fondatori, contribuie material, prin munca si cu know-how pentru o cauza generala, comunitara sau personala fara a produce profit.
• Asociatiile si fundatiile se inscriu in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul
• Patrimoniul minim al unei asociatii este reprezentat de cantumul unui salariu minim brut pe economie. Patrimoniul poate fi alcatuit de asociati in bani sau in natura.
• Dupa infiintare, sumele aflate in patrimoniu pot fi cheltuite in interesul asociatiei/ fundatiei.
• In timp ce intr-o asociatie se pot desasura activitati personale fara scop patrimonial, in fundatii scopul este exclusiv de interes general sau comunitar.
• Fundatia poate fi infiintata in baza unui act juridic intre vii sau pentru cauza de moarte
• Valoarea totala a patrimoniului initial minim constituit in bani sau in natura trebuie sa fie de 100 de ori salariul minim brut pe economie, adica de 100 de ori suma minima necesara infiintarii unei asociatii
- Federatia reprezinta asocierea a doua sau mai multe asociatii sau fundatii.
- Federatiile dobandesc personalitate juridica proprie si functioneaza in conditiile prevazute de prezenta ordonanta pentru asociatiile fara scop patrimonial, conditii care li se aplica in mod corespunzator.
Asociatiile sau Fundatiile desfasoara, in general, activitati fara scop lucrativ.
Pentru a genera venituri suplimentare si a-si indeplini misiunea pentru care au fost infiintate, organizatiile non-profit pot desfasura activitati economice. In situatia in care o organizatie nonprofit realizeaza, atat activitati cu scop nelucrativ, cat si activitati economice, ea este obligata sa contabilizeze cele doua tipuri de activitati in evidente contabile proprii.
1. Va avea la sfarsitul exercitiului financiar doua rezultate contabile:
2. Determinarea rezultatului impozabil se realizeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile incorporate in rezultatul contabil si se corecteaza prin adaugarea elementelor nedeductibile fiscal si prin scaderea elementelor neimpozabile.
3. La calculul rezultatului impozabil al organizatiilor nonprofit se au in vedere numai veniturile si cheltuielile aferente activitatilor economice desfasurate.
Asociatiile si fundatiile sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pâna la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit.
Fundatiile si asociatiile sunt entitati cu personalitate juridica care se supun unor norme specifice de constituire, functionare (non-profit sau economica) si de intocmire a documentatiei financiar contabile. Intrucat demersul infiintarii este consumator de timp si necesita cunostinte legale conforme, pentru rapiditate si eficienta un consultant va poate asista de-a lungul infiintarii, in timp ce dvs. va puteti concentra asupra activitatilor ce urmeaza sa le intreprindeti in cadrul organizatiei!
Ultima actualizare: 11 Martie 2017
Demersul de infiintare al unui ONG, indiferent de forma sa (Asociatie sau Fundatie), presupune intocmirea unor documente, parcurgerea unei proceduri si alocarea unui timp.
In mod uzual, termenul total este de 45 - 60 zile, iar procedura presupune o serie de drumuri la Ministerul Justitiei, ANAF, Judecatorie, etc.
(*) Daca te grabesti, poti completa doar informatiile obligatorii.
Nu uita sa oferi cateva explicatii la rublica “Mesaj” !
(**) Daca este posibil, recomandam completarea formularului detaliat, care ne ajuta sa evaluam situatia si sa alcatuim o Oferta, sau chiar mai multe variante de colaborare.
Completeaza informatiile minime obligatorii, pentru ca noi sa te putem contacta.
Te rugam sa mentionezi intervalul orar in care vrei sa fii contactat (telefonic).
Dupa ce ai completat rubricile minim obligatorii, poti alege sa trimiti solicitarea ta, sau poti continua cu completarea formularului detaliat.