Ultima actualizare: 02 August 2016

Infiintarea unei vinarii

De ce sa deschizi o vinarie?

Potrivit Business Magazin, in Romania, consumul pe cap de locuitor este 22- 24 l anual, tara noastra  fiind pe locul 10 infiintare vinarie in lume, in clasamentul consumatorilor  de vin.  In acelasi timp, potrivit sursei mentionate, Romania sta bine si la capitol productiei de vinuri. La nivelul anului  2010 plasandu-se pe locul cinci in Europa, cu o suprafata de 183.400 hectare de vita de vie. Pornind de la aceste cifre, bine administrate, afacerile  vitiviticole au un viitor promitator, iar infiintarea unei vinarii este o idee de afacere cu perspectiva.

Fiindca vinul este  un produs de provenienta agricola, perisabil si  a carui vanzare se face catre publicul larg pentru consum,  B (vanzarea cu amanuntul a vinului vrac), implica, pe langa demersurile obligatorii oricarei societati comerciale pe langa  Registrul Comertului –ONRC-(infiintarea firmei sau a punctului de lucru), o serie de autorizatii specifice. Obtinerea  acestor autorizatii sunt conditionate de spatiul in care se comercializeaza marfa si de dotari ale acestui spatiu.

 

Care sunt autorizatiile necesare pentru infiintarea unei vinarii?

 

Exista o serie de autorizatii care sunt necesare  oricarei afaceri  care presupune comercializarea si, in mod specific,  a  produselor din alimentatie publica sau conexe, precum  autorizatie de functionare  eliberata de Primaria locala sau Autorizatie eliberata de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara  si pentru Siguranta Alimentelor (ANSV SA ). Nu trebuie neglijat spatiul, care sa permita implementarea HACCP. 

Suplimentar, infiintarea unei vinarii si trecerea  acesteia in legalitate este conditionata de obtinerea  unei  autorizatii eliberata de catre Ministerul Agriculturii.  Aceasta din urma este, de altfel,   autoritatea care  de control si care verifica indeplinirea conditiilor dotarii spatiului in mod corespunzator.

Subsumand,  pasii pe care ii implica deschiderea unei vinarii sunt:

  • Infiintarea firmei sau a  punctului de lucru al firmei la ONRC
  •  Implementarea fluxurilor functionale.Amenajarea spatiului conform cerintelor legale in domeniu si obtinerea urmatoarelor autorizatii.
    • autorizatiei de functionare eliberata de primarie
    • autorizatia eliberata de ANSV SA
    • controlul si autorizarea de catre reprezentantii  Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin departamentul Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol
    • Demersuri privind obligatii fiscale (fiscalizarea casei de marcat,  declararea punctului de lucru la ANAF sau inscrierea ca platitor de TVA, daca este cazul)
    • Obtinerea autorizatiei pentru amplasarea reclamei

 

Cerinte obligatorii pentru spatiul unei vinarii

 

Conditiile legale  pe care Ministerul Agriculturii le impune spatiului in care se afla vinaria au rolul de mentine vinul  in conditii optime astfel incat sa isi pastreze  proprietatile fizice si chimice (culoare, consistenta etc), in conditii optime.

 Conditii minimale pe care spatiul trebuie sa le intruneasca :

1.Sa fie curat si igienizat.

2.Sa aiba apa si canalizare. 

  1. Sa fie corect ventilat.
  2. Sa fie dotat cu aparatura care sa tina temperatura in parametri optima. Ultimele doua aspecte
  3. Pardoseala din vinarie trebuie sa fie materiale minerale precum gresia sau fainta.
  4. Nu se vor vinde alimente neambalate in acest spatiu.
  5. Nu se vor depozita vinuri care nu sunt destinate vanzarii.

Vasele de depozitare  vor urma urmatoarele criterii:

  • Vor fi din materiale care nu altereaza calitatea vinului  (lemn, sticla, inox, polistif)
  • Vor fi etichetate vizibil, conform legislatiei
  • Pentru recipiente de capacitate mai mare de 300 l se va obtine certificate de litrare.

Sfatul expertului in asistenta pentru firme:

 

 Intrucat dotarea corespunzatoare a spatiului este o componenta  esentiala in autorizarea afacerii dvs., va recomadam sa apelati la serviciile unui specialist inainte de a inchiria spatiul.

Care sunt documentele minimale la infiintarea unei vinarii?

  • Acte de constituire  sau functionare ale firmei
  • Documente de identitate ale asociatilor/ administratorilor
  • In cazul in care ati inchiriat spatiul, schita acestuia
  • Documente privind SSM, PSI si medicina muncii pentru personalul angajat
  • Alte documente juridice si fiscale, dupa caz.

Costuri si investitii la infiintarea unei vinarii:

  • Inchirierea si amenajarea spatiului.  Pentru acest tip de afacere este recomandat sa aveti spatiul amplasat intr-o zona rezidentiala, intr-o vecinatate aglomerata. Amenajarea spatiului trebuie sa tina cont de cerintele legale.
  • Investitii in butoaie si recipiente de depozitare
  • Cheltuiele de infiintare si autorizare
  • Cheltuieli cu personalul
  • Cheltuieli cu marfa initiala. Trebuie sa luati aminte ca predare si primirea vinului se face conform legislatiei in vigoare, iar vinul trebuie supus testarii.

De final:

Dupa cum am arata la inceputul acestui articol, vinaria poate fi o afacere profitabila. Pentru  a reusi in afacerea dumneavoastra, primul pas este sa obtineti toate autorizarile legale si sa functionati corect.

Prin experienta dobandita in tip, expertii JuristFirme.ro au cunostintele legale necesare, precum si rutina, astfel incat demersurile dumneavoastra se finalizeaza intr-o maniera rapida, iar dumneavoastra puteti incepe activitatea intr-un timp scurt.

 

Important

Vă recomandăm din secțiunea Blog

Suport

Ai o întrebare? Contactează-ne acum!

  • Apelează-ne prin LiveSupport. Click aici.
  • Ne poți suna la telefon 0730 504 010
  • Lasă-ne un mesaj prin email. Click aici.

Trimite o solicitare : Vinarie

Informații obligatorii

Completeaza informatiile minime obligatorii, pentru ca noi sa te putem contacta.

Te rugam sa mentionezi intervalul orar in care vrei sa fii contactat (telefonic).

Dupa ce ai completat rubricile minim obligatorii, poti alege sa trimiti solicitarea ta, sau poti continua cu completarea formularului detaliat.