Ultima actualizare: 02 August 2016
Potrivit Business Magazin, in Romania, consumul pe cap de locuitor este 22- 24 l anual, tara noastra fiind pe locul 10 in lume, in clasamentul consumatorilor de vin. In acelasi timp, potrivit sursei mentionate, Romania sta bine si la capitol productiei de vinuri. La nivelul anului 2010 plasandu-se pe locul cinci in Europa, cu o suprafata de 183.400 hectare de vita de vie. Pornind de la aceste cifre, bine administrate, afacerile vitiviticole au un viitor promitator, iar infiintarea unei vinarii este o idee de afacere cu perspectiva.
Fiindca vinul este un produs de provenienta agricola, perisabil si a carui vanzare se face catre publicul larg pentru consum, B (vanzarea cu amanuntul a vinului vrac), implica, pe langa demersurile obligatorii oricarei societati comerciale pe langa Registrul Comertului –ONRC-(infiintarea firmei sau a punctului de lucru), o serie de autorizatii specifice. Obtinerea acestor autorizatii sunt conditionate de spatiul in care se comercializeaza marfa si de dotari ale acestui spatiu.
Exista o serie de autorizatii care sunt necesare oricarei afaceri care presupune comercializarea si, in mod specific, a produselor din alimentatie publica sau conexe, precum autorizatie de functionare eliberata de Primaria locala sau Autorizatie eliberata de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSV SA ). Nu trebuie neglijat spatiul, care sa permita implementarea HACCP.
Suplimentar, infiintarea unei vinarii si trecerea acesteia in legalitate este conditionata de obtinerea unei autorizatii eliberata de catre Ministerul Agriculturii. Aceasta din urma este, de altfel, autoritatea care de control si care verifica indeplinirea conditiilor dotarii spatiului in mod corespunzator.
Subsumand, pasii pe care ii implica deschiderea unei vinarii sunt:
Conditiile legale pe care Ministerul Agriculturii le impune spatiului in care se afla vinaria au rolul de mentine vinul in conditii optime astfel incat sa isi pastreze proprietatile fizice si chimice (culoare, consistenta etc), in conditii optime.
1.Sa fie curat si igienizat.
2.Sa aiba apa si canalizare.
Intrucat dotarea corespunzatoare a spatiului este o componenta esentiala in autorizarea afacerii dvs., va recomadam sa apelati la serviciile unui specialist inainte de a inchiria spatiul.
Care sunt documentele minimale la infiintarea unei vinarii?
Costuri si investitii la infiintarea unei vinarii:
De final:
Dupa cum am arata la inceputul acestui articol, vinaria poate fi o afacere profitabila. Pentru a reusi in afacerea dumneavoastra, primul pas este sa obtineti toate autorizarile legale si sa functionati corect.
Prin experienta dobandita in tip, expertii JuristFirme.ro au cunostintele legale necesare, precum si rutina, astfel incat demersurile dumneavoastra se finalizeaza intr-o maniera rapida, iar dumneavoastra puteti incepe activitatea intr-un timp scurt.
Completeaza informatiile minime obligatorii, pentru ca noi sa te putem contacta.
Te rugam sa mentionezi intervalul orar in care vrei sa fii contactat (telefonic).
Dupa ce ai completat rubricile minim obligatorii, poti alege sa trimiti solicitarea ta, sau poti continua cu completarea formularului detaliat.