Ultima actualizare: 15 Ianuarie 2015

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF)

este o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice, in cadrul careia functioneaza alte institutii deANAF si DITL certificat fiscal control precum Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, si directiile generale ale finantelor publice judetene.

Rolul acestei institutii este acela de a a asigura aplicarea  politicii de administrare fiscala, exercitand atributii de gestiune, colectare si control fiscal, asigurand resursele necesare pentru cheltuielile publice ale societatii, furnizand totodata a informatii fiscale Guvernului, pe baza carora acesta isi poate prefigura politica economica.

Relatia cu ANAF

Probabil ca ANAF-ul este institutia cu care agentii economici relationeaza cel mai mult si cel mai des, de-a lungul intregii lor existente.

Exemplificam cateva dintre demersurile catre aceasta institutie: 
•  inregistrarea in scopuri de TVA,
•  inregistrarea Registrul Operatorilor Intracomunitari (R.O.I.), 
daca aceste inregistrari le sunt oportune.

Astfel, o firma neplatitoare de TVA, nu-si va putea deduce TVA-ul platit la achizitia marfii sau a echipamentelor si utilajelor necesare desfasurarii activitatii decat dupa ce va obtine decizia privind inregistrarea in scopuri de TVA de la Administratia Financiara pe raza careia isi are stabilit sediul social.

Pentru cei experimentati, informatia pare simpla si lipsita de importanta, dar, mai ales pentru antreprenorii aflati la inceput de drum, aceasta informatie poate fi de o deosebita importanta si ii poate ajuta sa evite situatiile neplacute.

•  obtinerea Certificatului de atestare fiscala reprezinta un alt demers ce trebuie efectuat de catre agentul economic de mai multe ori in cursul existente sale, fie pentru a lua in credit bancar, fie in cuprinsul unei documentatii de autorizare, sau chiar pentru a se putea radia in mod voluntar din evidentele Registrului Comertului.

Directia de Impozite si Taxe Locale – DITL

Aceasta institutie, contrar opiniei populare, este o unitate bugetara infiintata prin Hotararea Consiliului Local al fiecarei Primarii, fiind finantata din bugetul local si subordonata Primariei respective.

Atributiile acesteia cuprind sarcini precum stabilirea impozitelor datorate de contribuabili persoane fizice si juridice, colectarea impozitelor si taxelor locale, control si aplicarea sanctiunilor prevazute de lege in cazul celor ce incalca legislatia fiscala privitoare la veniturile bugetare locale, urmarirea si executarea silita a creantelor bugetare, furnizeaza documente si informatii privitoare la evidentele etc.

Cand si pentru ce tipuri de demersuri ne adresam DITL ?

Cele mai uzuale demersuri sunt cele ce tin de regimul bunurilor detinute de persoanele fizice ori juridice. Astfel, ne adresam acestei institutii fie cand dorim inmatricularea sau radierea unui autovehicul, impunerea pe rolul fiscal al unui imobil, modificarea sau chiar incetarea rolului fiscal, fie cand vizam obtinerea de documente precum certificate fiscale sau istorice de rol fiscal, etc, necesare in instanta sau in relatia cu alte institutii.

Un exemplu relevant: Pentru autorizarea activitatii comerciale desfasurate de o firma in sectorul 3, unul dintre documentele necesare la dosarul depus la Primaria Sector 3, este Certificatul Fiscala eliberat de DITL Sector 3 (fara datorii).

Doriti sa obtineti un certificat de atestare fiscala? Apelati la un consultant pentru a va usura demersul!

Important

Vă recomandăm din secțiunea Blog

Suport

Ai o întrebare? Contactează-ne acum!

  • Apelează-ne prin LiveSupport. Click aici.
  • Ne poți suna la telefon 0730 504 010
  • Lasă-ne un mesaj prin email. Click aici.

Trimite o solicitare : ANAF si DITL

(*) Daca te grabesti, poti completa doar informatiile obligatorii.

Nu uita sa oferi cateva explicatii la rublica “Mesaj” !

(**) Daca este posibil, recomandam completarea formularului detaliat, care ne ajuta sa evaluam situatia si sa alcatuim o Oferta, sau chiar mai multe variante de colaborare.

Informații obligatorii

Completeaza informatiile minime obligatorii, pentru ca noi sa te putem contacta.

Te rugam sa mentionezi intervalul orar in care vrei sa fii contactat (telefonic).

Dupa ce ai completat rubricile minim obligatorii, poti alege sa trimiti solicitarea ta, sau poti continua cu completarea formularului detaliat.

Continuă cu formularul detaliat

Informații detaliate

Serviciile care te intereseaza

+
Selecteaza fisierSchimba fisierul Sterge Incarca un alt fisier

Evaluarea prealabila a Solicitarii tale

Date facturare

Principalul criteriu de alegere al ofertei