Ultima actualizare: 21 Februarie 2015
Persoanele direct afectate de aplicarea Tratatului dintre România si Bulgaria semnat la Craiova in 7 septembrie 1940, sau urmasii acestora, au dreptul sa solicite compensatii conform Legii 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar, daca nu au primit anterior, sau au primit numai in parte, despagubiri pentru bunurile imobile - constructii si terenuri - pe care le aveau in proprietate in judetele Durostor si Caliacra, cedate Bulgariei, pentru recoltele neculese de porumb, bumbac si floarea-soarelui, precum si pentru plantatii de pomi fructiferi si/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiti.
1. Avocatul va initia demersuri la Comisia pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, pentru a se afla stadiul de solutionare a dosarului depus de dumneavoastra;
2. Pentru ca cererea de despagubire sa fie admisa este posibil sa fie necesara completarea dosarului cu documente obtinute de la alte institutii ale statului.
Conform articolului 35 indice 1 din Legea nr. 9/1998 “(1) Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 are urmatoarele atributii principale:
a) primeste hotarârile transmise de comisiile judetene si a municipiului Bucuresti si le înregistreaza într-un registru special deschis;
b) analizeaza hotarârile primite de la comisiile judetene si a municipiului Bucuresti si, în cazul hotarârilor care întrunesc conditiile cerute de lege, propune vicepresedintelui plata despagubirilor acordate în conformitate cu Legea nr. 9/1998, iar în cazul hotarârilor care nu întrunesc conditiile cerute de lege, propune invalidarea sau rectificarea acestora;”
3. Asadar obtinerea deciziei de validare, sau invalidare ( emisa de catre A.N.R.P. ) a hotararii Comisiei, depinde de modalitatea in care este completat dosarul cu inscrisurile solicitate. Aceasta decizie este ultimul act administrativ, care incheie astfel procedura administrativa.
Desi Legea nr. 9/1998, obliga A.N.R.P.-ul sa emita decizia de validare/ invalidare in termen de 60 de zile acest de regula in practica acest termen imperativ nu se respecta, persoanele indreptatite fiind nevoite sa astepte chiar ani de zile.
1. Daca va aflati in situatia de a solicita compensatii conform Legii 9/ 1998, dar hotararea nu este validata, va trebui sa va adresati instantei pe calea contenciosului administrativ in vederea obligarii ANRP–ului la emiterea deciziei de validare.
Astfel dosarul dumneavoastra de la ANRP va respecta in totalitate exigentele textelor de lege si va contine hotararea analizata de ANRP, dar si validarea prin decizia ANRP-ului.
2. Decizia de validare reprezinta titlu executoriu, insa din practica noastra a rezultat ca A.N.R.P.-ul nu-si executa de buna voie obligatiile de plata, ca atare trebuie efectuate demersuri juridice in fata instantei de judecata.
3. Prioritate pentru obtinerea compensatiilor banesti au beneficiarii hotarilor si deciziilor ANRP care au si o hotarare judecatoreasca prin care s-a obtinut obligarea ANRP-ului la plata sumelor din decizie.
4. Pe calea instantei se pot obtine de asemenea si sumele actualizate cu indicele de inflatie comunicat de Institutul National de Statistica, deoarece potrivit art. I alin. (4) din O.U.G. nr. 10/2013 "Sumele acordate cu titlu de despagubiri se actualizeaza prin aplicarea indicelui preturilor de consum aferent perioadei cuprinse intre inceputul lunii urmatoare celei in care a fost emis titlul de plata si sfarsitul lunii anterioare datei platii efective a fiecarei transe".
Sumele obtinute cu titlu de actualizare cu indicele de inflatie pot fi chiar semnificative.
5. Daca exista neintelegeri intre beneficiari sau unii sunt decedati, actiunea poate fi introdusa in instanta solicitand doar cota care li se cuvine acestora.
Indiferent de stadiul de solutionare in care se afla dosarul dumneavoastra, apeland la specialistii nostri in drept problema dumneavoastra va fi solutionata perfect legal, dar si mult mai rapid, decat daca preferati sa asteptati ca despagubirile sa va fie virate in cont de catre A.N.R.P.
Completeaza informatiile minime obligatorii, pentru ca noi sa te putem contacta.
Te rugam sa mentionezi intervalul orar in care vrei sa fii contactat (telefonic).
Dupa ce ai completat rubricile minim obligatorii, poti alege sa trimiti solicitarea ta, sau poti continua cu completarea formularului detaliat.