Ultima actualizare: 06 Ianuarie 2015
Societatea pe actiuni este o forma de organizare complexa, de aceea este mai putin raspandita. Aceasta intra in categoria socieratilor de capital, scopul acestora fiind acela de a acumula capital,care sa le asigure dezvoltarea. In schimbul aportului lor, fie in bani, fie in natura, asociatii – investitori dobandesc actiuni.
Capitalul social poate fi subscris fie prin subscriere integrala si simultana a capitalului social de catre semnatarii actului constitutiv (societate inchisa) sau prin subscriptie publica (societate deschisa).
Nu poate fi mai mic de 90.000 lei, fiind divizat in titluri sau actiuni, fiecare avand o valoare nominala de cel putin 0.1 lei.
Spre deosebire insa de societatea cu raspundere limitata, numarul de actiuni detinute in cadrul unui SA nu ii atribuie actionarului dreptul de ingerinta in administrarea societatii pe actiuni, ci doar drept de vor incadrul Adunarii Generale a Asociatilor.
Poti castiga o consultanta gratuita in valoare de 150 Lei*!
Avantajul major al acestei forme de organizare, consta in beneficiile tuturor actionarilor, ce rezulta din aceasta asociere, intrucat aceste societati de capital pot atrage in mod constant, noi si substantiale capitaluri care sa ii permita dezvoltarea.
Un alt beneficiu al acestei forme de inregistrare, consta in faptul ca asociatii pot renunta cu usurinta la calitatea detinuta in cadrul societatii, prin simpla vanzare a actiunilor. Decizia unuia dintre actionari de a-si instraina actiunile detinute nu va influenta soarta societatii, intrucat societatea e actiuni este o societate centrata pe capital.
Valoarea minima a capitalului social - 90.000 lei - este cea care descurajeaza intreprinzatorii sa aleaga aceasta forma juridica, insa odata depasit acest impediment, aceasta, societatea pe actiuni, ofera posibilitatea desfasurarii unui numar foarte vast de activitati, in contrast cu alte forme de inregistrare.
Societatea pe actiuni se poate constitui avand minim doi asociati persoane fizice sau juridice, cetateni romani sau straini, ce decid asocierea in vederea desfasurarii unor activitati comerciale; legea nu precizeaza un numar maxim de asociati .
Societatea in comandita pe actiuni (SCA) este o forma de societate de capital similara S.A.-ului, avand de asemenea, obligatia subscrierii unui capital social de minim 90.000 Lei si un numar minim de doi asociati. Diferenta intre cele doua forme de organizare, S.A si S.C.A., consta in faptul ca aceasta forma de organizare impune existenta a minim un asociat comanditat, a carui raspundere juridica este nelimitata si solidara, fata de raspunderea juridica a asociatului comanditar, ce raspunde doar in limita capitalului social subscris.
Dupa caz, aceasta lista se poate completa cu alte documente, care difera in functie de aspectele, ce trebuie clarificate.
Poti castiga o consultanta gratuita in valoare de 150 Lei*!
* la incheierea unui contract si plata unui Onorariu de minim 300 Lei - consultanta ulterioara programata pana la 30 iunie 2015.
(*) Daca te grabesti, poti completa doar informatiile obligatorii.
Nu uita sa oferi cateva explicatii la rublica “Mesaj” !
(**) Daca este posibil, recomandam completarea formularului detaliat, care ne ajuta sa evaluam situatia si sa alcatuim o Oferta, sau chiar mai multe variante de colaborare.
Completeaza informatiile minime obligatorii, pentru ca noi sa te putem contacta.
Te rugam sa mentionezi intervalul orar in care vrei sa fii contactat (telefonic).
Dupa ce ai completat rubricile minim obligatorii, poti alege sa trimiti solicitarea ta, sau poti continua cu completarea formularului detaliat.