Ultima actualizare: 15 Mai 2019
Reprezinta modalitatea prin care partile sociale detinute de unul sau mai multi asociati, pot transmise atat intre asociatii unei firme, cat si catre persoane din afara ei, in totalitatea lor, sau doar partial. Transferul partilor sociale poate avea loc doar cu consimtamantul a cel putin trei patrimi din asociatii actuali ai societatii respective, exprimat in cadrul Adunarii Generale a a Asociatilor.
Incepand cu anul 2010, prin OUG 54, procedura prin care partile sociale pot fi transferate catre terte persoane s-a modificat, astfel ca orice persoana posibil lezata are posibilitatea de a se opune cesiunii intr-un termen de 30 zile calendaristice de la data publicarii in Monitorul Oficial.
In mod uzual, un dosar de cesiune intre asociati poate fi finalizat in 5 zile lucratoare de la depunera la Registrul Comertului.
Un dosar de cesiune catre o terta persoana poate fi finalizat intr-un termen de aproximativ 45 zile de la depunerea la Registrul Comertului.
Cedentul poarta raspunderea pentru faptele sale intreprinse in cadrul societatii pana la data incheierii contractului de cesiune si inregistrarii acestuia la Registrul Comertului.
Cedentul se bucura de beneficiile aferente perioadei antepremergatoare cesiunii, atat timp cat partile nu au incheiat o conventie care sa prevada altceva.
Cesiunea se realizeaza, in mod uzual, impreuna cu alte demersuri modificatoare - mentiuni ONRC - astfel incat demersul in sine devine mai rentabil si mai eficient, pentru ca dosarul include mai multe modificari simultane.
Dupa caz, pot fi necesare si alte documente, care depind de fiecare situatie in parte. Un consultant va poate asista de-a lungul procedurii.
Principalele etape sunt:
Partile implicate stabilesc procentul partilor sociale ce sunt cesionate, conditiile de pret si orice alte detalii.
Poate fi util in spetele mai complexe ce implica cesiuni simultane, dar separate intre mai multe parti contractante, insa prevederile contractului, sau ale contractelor, daca este cazul, trebuie confirmate prin Hotarare AGA, in conditiile prevazute in actul constitutiv si de legea in vigoare.
Prin acest document, asociatii firmei, sau asociatul unic decid(e) cesionarea partilor sociale. Actualizarea actului constitutiv este obligatorie!
In cazul cesiunii catre o terta persoana, respectiva persoana trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor legale pentru detinerea calitatii de asociat intr-o firma romaneasca.
In cazul cesiunii complete intre asociati in urma careia partile sociale vor fi detinute de un singur asociat, respectiva persoana trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor legale pentru detinerea calitatii de asociat unic intr-o firma romaneasca. Principala conditie este aceea ca o persoana poate fi asociat unic intr-o singura firma la un moment dat!
In mod uzual, partile sociale sunt cedate la valoarea lor nominala insa, transferul poate avea loc deopotriva si la o valoare mai mare, caz in care inregistrarea cesiunii la Registrul Comertului se va efectua doar dupa depunerea dovezii achitarii impozitului de 16 % aferent acestei tranzactii.
Cesiunea este opozabila tertilor abia dupa inregistrarea la Registrul Comertului!
Actele referitoare la cesiune trebuie inregistrare, in mod normal, intr-un termen de 15 zile de la semnare.
Bineinteles, procedura prezentata este general valabila, iar in practica pot sa apara si elemente suplimentare specifice fiecarui caz in parte.
Daca ai nevoie de ajutor specializat,
<< afli preţul in 30 secunde! >>
* Ne rezervam dreptul de a modifica Oferta si Termenul de valabilitate al acesteia in orice moment si fara notificare prealabila.
** Achitarea taxelor catre Registrul Comertului ramane in sarcina Beneficiarului.
(*) Daca te grabesti, poti completa doar informatiile obligatorii.
Nu uita sa oferi cateva explicatii la rublica “Mesaj” !
(**) Daca este posibil, recomandam completarea formularului detaliat, care ne ajuta sa evaluam situatia si sa alcatuim o Oferta, sau chiar mai multe variante de colaborare.
Completeaza informatiile minime obligatorii, pentru ca noi sa te putem contacta.
Te rugam sa mentionezi intervalul orar in care vrei sa fii contactat (telefonic).
Dupa ce ai completat rubricile minim obligatorii, poti alege sa trimiti solicitarea ta, sau poti continua cu completarea formularului detaliat.