Cazier fiscal vs. certificat fiscal
Publicat la 2014-12-07 17:32:24, in categoria Sfaturi pentru antreprenori
Cazier Fiscal vs Certificat de atestare Fiscala
Intrucat pot exista confuzii intre cazier fiscal si certificat fiscal, de fapt documentele sunt numite certificat de cazier fiscal si certificat de atestare fiscala, ne-am decis sa oferim unele clarificari in cele ce privesc cele doua documente administrative. Confuzia se poate naste din faptul ca atat cazierul, cat si certificatul inscriu si certifica, sub forma conformarii cu legea sau a bunei-plati, conduita contribuabilului.
Cazierul fiscal
Pentru combaterea evaziunii fiscale, Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administratie Fiscala (ANAF) a organizat si implementat un sistem de monitorizare a infractiunilor si contraventiilor, care se refera la disciplina fiscala si vamala a contribuabilului. Cazierul fiscal este tinut pentru persoane juridice si fizice, pentru asociati, administratori sau reprezentanti legali ai entitatilor juridice care au abateri in domeniul fiscalitatii, fapte considerate definitive si irevocabile prin decizii si hotarari emise de organismele de stat indreptatite ( fiscale, vamale sau juridice). In acelasi timp, in cazierul fiscal se inscriu inactivitatea fiscala si raspunderea in solidar cu debitorul in cazul insolventei.
Pe scurt, Cazierul fiscal vizeaza toate persoanele fizice si juridice, iar faptele inscrise in cazier sunt de tipul abaterilor, contraventiei sau infractionalitatii in domeniul fiscal. Acesta se obtine numai de catre titlular sau imputernicit al titularului, dar si de autoritati indreptatite si este valabil doar in scopul pentru care s-a eliberat.
Unde aveti nevoie de eliberarea unui certificat de cazier fiscal si cum va afecteaza inscrierea unor fapte in acesta?
Faptele mentionate in cazierul fiscal nu iti permit inscrierea unei noi firme, pana la radierea faptelor savarsite. La inscrierea oricarei societati comerciale, dupa ce s-a depus toata documentatia potrivit Legii 31/ 1991, Registrul Comertului cere la Autoritatea Nationala Fiscala cazierul fiscal al contribuabilului.
Viata de antreprenor va poate fi afectata de inscrieri in certificatul de cazier fiscal in diverse situatii, majoritar in relatia cu ONRC, precum :
• infiintarea societatilor comerciale, indiferent de forma acestora,
• infiintarea de fundatii sau asociatii,
• pentru exercitarea unei activitati independente,
• in cazul cesiunii partilor sociale.
Certificatul de atestare fiscala
Daca pe de o parte cazierul fiscal centralizeaza si inscrie contraventiile si sanctiunile, precum si abaterile de la disciplina fiscala savarsite, Certificatul fiscal sau Certificatul de atestare fiscala dovedesc conduita de bun-platnic sau dimpotriva a contribuabililor. In Certificatul de atestare fiscala autoritatea emitenta inscrie toate platile exigibile catre Bugetul de Stat, iar din 2013 se incrie in certificat statutul executarilor silite, daca sunt in executare sau suspendate.
Certificatul fiscal se emite de autoritatea indrituita (ANAF local sau directia Taxe si Impozite locala), la cererea contributorului (personal, prin imputernicit sau notar); de catre asociati care detin parti sociale la entitatea juridica pentru care se cere Certificatul de Atestare fiscal sau la cererea autoritatilor publice, in cazuri specifice.
Unde va poate fi necesar Certificatul de atestare fiscala:
• La instrainarea/ vanzare-cumpararea unui bun: masina sau imobil. Daca modificarea proprietarului se face in lipsa certificatului de atestare fiscala, tranzactia se considera nula;
• La participarea la licitatii, dovedind plata darilor bugetare sau a taxelor locale la zi.
Oricare ar fi situatia, este bine de luat aminte ca ambele documente sunt relevante in ceea ce priveste buna administrare a societatii dvs. din punct de vedere fiscal. Orice mentiune negativa, atat in cazierul, cat si in certificatul fiscal va pot provoca disfunctionalitati, poate chiar mai grav de atat, in activitatea si intreprinderile viitoare. Daca va confruntati cu situatia de a va fi necesar unul din documentele mentionate, luati legatura cu unul din consultantii nostri!