macelarie vs carmangerie
Publicat la 2015-02-16 19:21:49, in categoria Alimentatia Publica - Autorizatii
Macelarie versus carmangerie. Care sunt diferentele?
Afacerile in domeniul alimentar sunt dintre cele mai profitabile, intrucat 40% din venitul romanilor este cheltuit pe hrana. Cum in Romania nu exista leguma mai buna ca porcul, carmangeriile si macelariile, bine administrate, pot fi afaceri de succes. Pe de alta parte, fiind o intreprindere in domeniul alimentatiei populatiei, autorizarea si managementul unei carmangerii sau macelarii este mult mai strict.
Macelarie versus carmagerie
Intrucat de obicei afacerile de acest tip se ocupa de ambele domenii, la nivelul publicului larg pot exista confuzii cu ce reprezinta macelaria sau carmangeria. De fapt, scriem acest articol fiindca pe JuristFirme.ro au existat mai multi vizitatori care interogau diferenta dintre cele doua. Prin acest articol am considerat util sa clarificam deosebirile pentru cititorii nostri.
Un aspect este evident si se refera la ambele tipuri de firme. Atat carmangeria, cat si macelaria sunt domenii ale alimentatiei publice, care au carnea drept marfa spre vanzare catre clientul final. In definitiile legale ale celor doi termeni, apar diferente intre cele doua, carmangerie vs. macelarie, in ceea ce priveste procesare carnii.
Dictionarul Explicativ al limbii romane defineste macelaria drept intreprinderea in care se taie animalele pentru consum, in timp ce carmangeria este descrisa ca restaurantul in care se prepara si pregatesc specialitati din carne.
In practica, potrivit legislatiei in vigoare, lucrurile stau usor diferit. Pe de o parte, carmangeria este definita drept unitatea care se ocupa cu receptia carnii, depozitarea, transarea si prepararea unui numar mic de sortimente de produse din carne. Pe de alta parte, macelaria se ocupa cu receptia, depozitarea, dezosarea si portionarea carnii. Suplimentar, din punct de vedere legal, firmele in care desfasoara activitati dupa cum am descris mai sus, trebuie sa intruneasca alte doua criterii: sa aiba spatiul conform activitatii prestate si sa preia doar carne de la furnizori autorizati sanitar-veterinar.
Necesitatea de a respecta rigorile activitatii
Am lasat cele doua criterii legal obligatorii pentru macelarie si carmangerie la final, nu fiindca ar conta mai putin, ci dimpotriva, vom insista asupra acestui aspect. Autorizarea si supravegherea activitatilor in domeniul alimentatiei publice sunt absolut necesare, intrucat hrana alterata sau care intra in contact cu micro-oragnisme care afecteaza sanatatea umana poate fi considerata o bomba cu ceas, lansata in sanul unei comunitati.
De aici si necesitatea implementarii unor fluxuri functionale si respectarea unor ghiduri de buna-practica pentru firmele care opereaza in domeniul alimentatiei publice. Alimentele vandute catre populatie trebuie ferite de contactul cu potentiali agenti care pot imbolnavi ulterior consumatorii finali.
Pe de alta parte, achizitionarea de carne provenind doar de la furnizori autorizati din punct de vedere sanitar-veterinar nu este o cerinta limitativa, cum ar crede micile afaceri neautorizate, ci indispensabila pentru sanatatea publica. Cu atat mai mult cu cat firmele mari, medii sau mici, dar si persoanele fizice autorizate in egala masura isi pot aviza activitatile, atata timp cat functioneaza corect.
Noi ii sfatuim si sustinem pe clientii nostri in demersurile de autorizare a firmelor, pe care le reprezinta, pentru a functiona conform legilor in vigoare. In afara faptului ca o amenda va poate costa mult mai mult decat obtinerea tuturor autorizatiilor, faptul ca firma d-voastra are toate avizele la zi, va ofera ofera posibilitatea de a va putea ocupa linistit(a) de administrarea si cresterea afacerii d-voastra, astfel incat, autorizarea devine chiar un avantaj competitiv.
Pe website-ul nostru gasiti mai multe informatii utile despre infiintarea unei carmangerii sau a unei macelarii, in care descriem specificul autorizarii.