Peripetii birocratice

Publicat la 2015-01-16 12:11:09, in categoria Corina - peripetii birocratice

Nimic nu se pierde, totul se recupereaza

...cu dobanda!

 

Era  prin 2005-2006, la cativa ani dupa trecerea la cota unica de impozitare. La vremea aceea eram salariata si imi schimbasem jobul, chiar dupa ce se incheiase povestea taxarii diferentiate. Intr-o zi oarecare ma  suna maica-mea cu disperare si imi spune ca am un plic de la ANAF.

Retea birocratica - Datorii ANAF

Ghisee, birouri, doamne, domni

Ajung acasa, deschid plicul si imi pica fata instantaneu. Aveam de plata o suma care  echivala cu un salariu si jumatate, suma constituita din impozit, penalitati si dobanzi. Pentru ce? Nu aveam case inchiriate, nu prestam alte activitati, nu aparuse duda cu impozit pe contractul pe drepturi de autor... Asa ca a doua zi ma invoiesc o ora de la serviciu si merg cu jalba in bat la Administratia Financiara sa aflu de unde am eu restanta.

Primul ghiseu: informatii. Doamna de la informatii se uita la mine ca la un rau platnic, ce ma dovedeam a fi si ma ghideaza scurt “Persoane fizice ghiseul 2”. Merg la ghiseul 2 si astept la rand. Cand ajung in fata ii intind doamnei ( alta doamna, bineinteles) hartia. Imi raspunde pe acelasi ton egal ( sa fie tonul inclus in codul de conduit?) sa merg la casierie. Ii explic doamnei numarul 2, ca inainte de toate, doresc sa stiu de unde vin acele sume, de unde decurg. Ma indruma spre un birou de data aceasta si imi indica numele unui domn.

Datornicul numarul 1

Ma mut spre zona birouri. Intreb de domn. Acesta era ocupat si imi recomanda sa astept pe hol. Astept pe hol. Si astept, si astept. Intr-un final apare. Discutia nu a fost prea lunga, dar in urma acesteia am inteles care era sursa datoriilor. Inainte de a pleca de la un vechi job, avusesem o marire de salariu, iar la final de an m-au incadrat la un alt nivel de impozitare. Imi trimisesera prin posta o notificare. Le-am spus ca nu am primit-o, iar raspunsul a fost, ca oricum s-a publicat pe site, iar odata publicat pe site se considera ca a fost notificat contribuabilul. In timp se adunasera penalitati de intarziere si dobanzi.  Peste noapte devenisem  datornicul numarul 1, cu nume publicat pe site. Adica tanti Aglaia din Popleaca din deal, care si-a luat computer si si-a pus Internet putea afla, ca am datorii, dar eu aflu ultima, fiindca nu m-am uitat constant pe site-ul datornicilor la ANAF!

Tot acest periplu durase mai bine de o ora, pe cat ma invoisem eu, dar asta este,  responsabilitatea cetateneasca ma cheama la ordin! M-am intors sa platesc datoria in termenul dat de notificare. La casierie  constat ca functionara imi era vecina. Dumnezeule, stie tot cartierul ca am datorii la stat! Am platit, mi-am luat-o de pe cap!

O lectie invatata

Ca orice lucru rau, are o parte buna. Cand am pasit in lumea  antreprenoriatului stiam, déjà, ca nu e de glumit cu aceste lucruri, iar daca nu stii, ca ai datorii, nu inseamna neaparat ca nu le ai. La firma, imi platesc datoriile mai mari, sau mai mici intotdeauna la termen, conform sumelor comunicate de contabila, urmaresc toate notificarile de la Administratia fiscala. Mai mult chiar, am decis, ca din timp in timp, sa scot o fisa a contribuabilului, sau sa cer un certificat fiscal.

Pentru antreprenori, inclusiv  povestea alegerii contabilului este extrem de importanta. Esential e sa va alegeti, de la inceput, un contabil care stie ce face, nu doar unul ieftin, dar nu neaparat scump! Poate o sa va povestesc intr-o zi despre ce insemna un contabil care iti da batai de cap. Acum va indemn doar, ca sa va simplificati viata, ca e bine sa faceti lucrurile corect, la timp si sa apelati la cei care chiar stiu contabilitate.

Daca aveti nevoie de servicii contabile,  va recomandam sa ne contactati pentru ca ulterior sa nu fiti obligati sa invatati din propriile greseli! Invatati din ale altora!

Comentarii

    Fii primul care scrie un comentariu despre articol!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile sunt obligatorii.
captcha code

ATENTIE! Codul de siguranta tine cont de capitalizarea literelor (face diferenta intre majuscule si minuscule) !

Cautare

Articole recomandate

Vizita echipei Observator

La stirile Observator.tv - informam antreprenorii

De-a lungul timpului am depus eforturi ca utilizatorii web, potentialii nostri clienti pe servicii de infiintare firma si/ sau autorizare activitate, sa fie informati cat mai corect. Asa am ajuns la ...

Afla mai multe


O afacere autorizata legal este primul pas spre succes. Baby Spa este un exemplu de referinta. Vizitati pagina!

Baby Spa

Universul bucuriei acvatice pentru bebelusi Pe strada Pelinului, in cartierul Vitan, intr-o zona linistita, se afla Baby Spa. E un Univers al fericirii acvatice pentru cei mici, o lume a apelor sigur...

Afla mai multe


Le Chateau- luxos, exclusivist. Ne bucura ca ne-au fost clienti!

Le Chateau - Castelul din inima Bucurestiului

Centrul de evenimente "Le Chateau" Situat pe o strada putin aglomerata, la trei minute de centrul capitalei, Le Chateau  este refugiul exclusivist pentru evenimente cu stil.  Dincolo de po...

Afla mai multe


Ne gasesti si pe facebook

Newsletter

Inscrie-te pentru a primi zilnic cele mai noi articole din domeniu pe adresa ta de email.