Arkuda restaurant grecesc
Publicat la 2017-03-08 04:32:36, in categoria Portofoliu - Afaceri autorizate
Restaurantul din Bucuresti unde mananci miel asa cum mananca grecii
Se stie! Romanii iubesc Grecia, atmosfera, mancarea, buna dispozitie care radiaza la petrecerile organizate de acestia. Am aflat ca nu trebuie sa calatoresti peste mari si tari sa te bucuri de experienta ospitalitatii si autenticului elen, este suficient sa mergi la restaurantul Arkuda, pe strada Mihai Eminescu Nr. 38, sector 1, aproape de intersectia dintre Dorobanti si bulevardul Dacia, unde vei gasi singurul restaurant grecesc specializat in preparate de carne, facute asa cum doar bucatarii nativi stiu.
Nu mi-au trebuit prea multe indicii sa gasesc restaurantul, am remarcat imediat protapul urias pe care un miel suculent, tocmai bine facut, ma chema sa intru.
Dedicaţi locului potrivit şi autorizărilor necesare
Bucatarie ca in Grecia, atmosfera pe masura
Am descoperit foarte usor restaurantul Arkuda datorita protapului din vitrina care domina orice alt reper din zona. Ochii au vazut, papilele gustative au reactionat. Acel berbecut sfaraind era mai convingator decat orice alt mesaj publicitar! Odata ce am intrat am gasit o atmosfera calda, ospitaliera, in acelasi timp plina de vitalitate. Asa cum sunt si grecii! Mesele, mobilierul, decoratiunile si scarile din lemn aduceau un aer confortabil si sigur, in timp ce peretii, in nuante de verde viu, pareau sa dea un plus de veselie ritmurilor de muzica greceasca ce se auzeau in surdina. Din loc in loc, un tablou te provoca sa calatoresti cu gandul pe meleaguri elene.
Avansand, am remarcat cum mesele erau organizate frumos, mes en place -ul era pregatit simplu, dar sclipitor, pe o fata de masa de unica folosinta, asa cum fac si grecii in tavernele lor. Am aflat mai tarziu ca acesta este conceptul elen al unui restaurant “popular”, in sensul de accesibil ca pret, un loc in care oamenii se retrag pentru mancarea buna si atmosfera pe masura. Clienti erau deja asezati la mese, pareau sa se simta foarte bine si obisnuiti cu locul dupa lejeritatea cu care isi alegeau produsele din meniu.
Decorat autentic grecesc, cu obiecte aduse direct din Parga
Pe mese mi-au atras atentia olivierele, deosebite, in care stralucea uleiul de masline auriu verzui si niste recipiente rosii despre care aveam sa aflu ca erau vase pentru vin grecesti. Erau aduse chiar din Parga pentru a pastra autenticitatea locului.
Am fost intampinata cu un zambet larg de catre unul dintre proprietarii afacerii cu arome grecesti. Impreuna am facut o incursiune in lumea restaurantului grecesc si a povestii din care acesta a fost creat.
Am fost condusa spre terasa retrasa din dreapta cladirii, discreta, acoperita cu bolta, dincolo de garduri si ferita de ochii trecatorilor. Aceasta urmeaza sa faca viata mai placuta mesenilor care se vin sa se bucure de macare greceasca peste vara. Ne-am reintors in interior si am urcat pas cu pas pe scari, simtind textura lemnului din balustrada, bucurandu-ma de acea nuanta de verde euforic. Pe peretele din dreptul scarilor o imagine de noapte, superba, pune in lumina panorama din minunata Parga, acum dand culoare si restaurantului din Bucuresti. Aveam sa aflu ca acel loc de pe insula elena are o poveste de succes, una care se inrudeste cu locul in care tocmai mai aflam.
La etaj am fost urmata de acelasi decor ospitalier si plin de vitalitate, dat de imbinarea dintre lemn si culoarea verde a peretilor. Asa am aflat de la gazdele mele ca acesta este culoarea pe care o folosesc grecii in tavernele lor, cele autentice pentru localnici. Spatiul de la etaj era intim, iar amplasarea meselor creea discretie si in acelasi timp apropiere, ca intr-o comunitate restransa. Tablouri de inspiratie elena intareau personalitatea incaperii. Am vizitat tot, inclusiv baile care straluceau a farmacie. Apoi ca Alice intr-o tara minunata descopar o usa discreta si iesim. Era balcolnul, iar de la nivelul primului etaj, viata pe strada Mihai Eminescu parea sa aiba alt puls.
Eu si gazdele ne-am intors la masa de la parter si ne-am asezat la povesti in care eroul principal era istoria Arkudei, in contextul bucatariei elene.
Arkuda, restaurantul grecesc din Bucuresti, fratele geaman al celei mai bune taverne din Parga
Cum fiecare loc are o poveste, istoria restaurantului grecesc Arkuda incepe unde altundeva decat in Grecia, in minunata Parga. A inceput intr-un concediu pe insula in care gazdele mele din Bucuresti au cautat sa manance la cel mai bun restaurant, unul in care localnicii savureaza bunatati locale si se bucura, o taverna pentru gurmanzi, mai putin pentru turisti.
Pescarii au rostit numele Arkuda unde gazdele mele, actuali proprietari ai Arkuda Bucuresti, au mers, s-au bucurat si au repetat experienta zi de zi pe toata perioada vacantei. Cum una dintre gazde era vorbitoare de limba elena, intre romanii turisti si proprietarul Arkudei, Iorgos, s-a legat prietenia si au decis sa deschida impreuna un restaurant frate, de aceeasi autenticitate, si in Bucuresti.
Aceasta si pentru ca, inainte de deschiderea acestei locatii, pe piata locala nu existau taverne care sa aiba acest specific, in care sa prepare carnea, mai ales mielul, ca la greci. Asa a inceput povestea restaurantului grecesc Arkuda, ca o continuare a succesului Arkuda, cea mai buna taverna greceasca pentru grecii din Parga.
Bucatarie autentic greceasca
Am ajuns sa vorbim despre preparatele grecesti si specificul Arkuda. Asa am aflat ca in Grecia exista doua tipuri de taverene: cele asa- numite mediteraneene, in care meniul consista in majoritate sa din peste si salate si cel de al doilea tip in care carnea, in special mielul, este vedeta. In Bucuresti sunt mai multe taverne grecesti, toate din primul specific, Arkuda fiind singura taverna greceasca din capitala care ofera oaspetilor mancaruri preparate in special din carne si, mai ales, miel la protap facut ca in Grecia.
Si fiindca am vorbit despre miel la protap, am aflat ca aparatul pe care berbecutul din vitrina, de culoare auriu- suculenta, era copt pe un aparat unic in Romania pe carbune, dar care asigura prepararea rapida, ca la cuptor. Aceasta pentru ca mielul la protap sa aiba o savoare aparte. Carbunele este folosit si in bucatarie, tocmai pentru a pastra savoarea autentica a mancarii.
Cu ce ne imbie gazdele? Meniul este amplu si seamana cu cel al unei taverne traditionale grecesti. La Arkuda poti sa savurezi de la bine - cunoscutele tzatzitki sau saganaki, mai usoare, la carne facuta greceste, arnaki, kokoretzi si alte bunatati din carne, intotdeauna asezonate cu salate si garnituri specifice.
De fapt, meniul si autenticitatea preparatelor grecesti au amprenta lui Iorgos, care a demonstrat ca stie reteta succesului in bucataria greceasca chiar in tara de origine.
Petreceri cu muzica live ca in Grecia
Mancarea si atmosfera nu-s deplin grecesti fara muzica si dans, au gandit proprietarii restaurantului Arkuda, asa ca, pentru a completa autenticul traditional organizeaza in fiecare duminica de la ora doua dupa amiaza spectacole cu muzica greceasca live. Oaspetii se simt minunat si danseaza ca in tavernele de pe malul Mediteranei: cu pasiune si dragoste de viata.
Toti iubim Grecia ca pe o experienta. Cand vi se face dor de bucatarie, de muzica, de dans, de atmosfera, puteti savura toate acestea, in stil autentic traditional grecesc, chiar in centrul Bucurestiului la
Str. Mihai Eminescu nr. 38, sector 1
Rezervari la 031 436 6700