In relatia cu institutiile statului
Publicat la 2015-04-01 12:50:58, in categoria Corina - peripetii birocratice
Drumurile de omoara !
In articolul trecut povestam despre dosariada in care am fost implicata saptamanile trecute si cum pentru o chestie simpla, am adunat vrafuri de maculatura birocratica. Dupa ce am suparat o functionara ONRC, mi-am mancat nervii la posta si politia, departamentul caziere, a salvat situatia printr-o atitudine total prietenoasa, mi-am continuat drumurile intre institutii.
Pentru obtinerea a doua caziere, tomuri de documente administrative si contabile
In timp ce eu purtam aceste demersuri, in paralel contabila ma ajuta cu documentele care trebuiau obtinute de la institutia fiscala. Intre doua drumuri, intre politia si primaria de sector, o sun. O intreb daca a obtinut cazierul fiscal si certificatul de atestare fiscala. Mi-a adus vestea proasta, ca cel din urma se obtine in cinci zile lucratoare de la data depunerii cererii si a continuat ca pentru cazierul fiscal, care se obtine pe loc, mai avea nevoie de la mine de un set de acte. Fir-ar sa fie! Sudui in gandul meu. Telefoanele din ziua de astazi sunt multifunctionale, dar nu intr-atat, incat sa tin toata arhiva dupa mine, cu toate documente de la facere incoace! Ma intorc la firma, scanez documentele de care avea nevoie si i le trimit urgent, ca sa aiba timp sa mai ajunga la ANAF.
Certificat DITL – nu ai bunuri, nu ai rol, dar trebuie sa il obtii
Imi trebuia si certificat DITL, in ciuda faptului ca nici eu, nici societatea, nu avem proprietati pe care sa platim impozite in acel sector, nu avel un rol aferent sectorului 3. E o cerere aproape aberanta, dar ma conformez. Fiind finalul lunii martie, cand e perioada de impozit redus, ma asteptam sa fie coada. Pe site-ul Primariei scria ceva despre program prelungit in Lucretiu Patrascanu, asa ca m-am indreptat spre intr-acolo. Pe drum, contabila imi spune ca pentru certificat DITL imi trebuie ultima balanta si mi-o trimite pe mail. Ma opresc la primul copy-center si imi printez si balanta. Se apropia vertiginos de ora trei dupa-amiaza.
Ajung in la sediul Primariei sector 3 din Lucretiu Patrascanu si gasesc cu greu un loc de parcare. Intru in cladire, iar in hol… stupoare, oameni cata frunza si iarba. Ingrozitor! Vad o domnisoara careia ii atarna un ecuson, imi dau seama ca e functionar al Primariei si incep sa ii povstesc ce vreau. In timp ce vorbeam, i-am observat privirea pierduta, clar era depasita de situatie! Nu apuca sa scoata un cuvant, ca este salvata de o alta doamna functionara. Fiind prinsa sa ii explic primei de ce eram acolo, nu o observasem pe aceasta din urma apropiindu-se ca o vulturoaica. Imi spune precipitat si artagos, ca pentru SRL uri trebuie sa merg la sediul nou din Sfanta Vineri.
Era ingrozitor de tarziu, dar pana a doua zi maxim la ora 11.00 trebuia sa adun toate documentele. Era cu adevarat Mission impossibile! Stiam déjà ca nu pot obtine certificatul de atestare fiscala in termen, iar la Primaria sectorului 3 eram plimbata de la Ana la Caiafa. Totusi, cu un ultim efort ma indrept spre Sfanta Vineri. Aici alta surpriza, la certificate DITL era o coada si mai mare decat ca din Lucretiu Patrascanu! Realizez ca nu am sanse sa il obtin si ma intorc cu coada intre picioare sa intocmesc restul documentelor care imi erau necesare. Am constientizat ca pentru a obtine un certificat DITL ai nevoie de o zi intreaga doar pentru acest demers. Eu, in schimb, trebuia sa obtin intr-o singura zi cinci documente, de la patru institutii ale statului (certificat constatator de la ONRC, certificat de atestare fiscala si cazier fiscal de la ANAF, cazier judiciar al firmei de la Politie si certificate DITL de la Primarie). Imposibil sa faci asta singur, cu atat mai mult cu traficul din Bucuresti!
De final!
Nu am reusit sa strang toate documentele acestea intr-o zi. Am reusit, cu eforturi, sa am trei din cinci documente. Mai mult chiar, in cea de a cincea zi de la depunerea cererii pentru certificatul de atestare fiscala, contabila ma suna sa ii trimit ordinul de plata ca am platit darile la stat, fiindca ANAF-ul vede banii in sistem la cateva zile de la efectuarea platii. Acesta este modul prin care noi, mici antreprenori, oricat am da din coate ajungem sa ne dam batuti. Intr-un sistem profund birocratic, evolutia firmelor mici si mijlocii este ingreunata. Mi-am invatat o noua lectie, iar data viitoare nu o sa ma mai zgarcesc la branza facand eu totul si o sa solicit serviciile JuristFirme.ro! Cum se spune, dai un ban, dar stai in fata!
Thanks for photos pixabay.com!