Esential SRLD 2015
Publicat la 2015-08-24 16:05:25, in categoria Sfaturi pentru antreprenori
Modificari esentiale in Programul SRL D 2015
Intr-un articol anterior va informam despre potentiale modificari adusa programului pentru antreprenori debutanti. Recent, modificarile au fost aprobate de catre Guvernul Romaniei printr-o Hotarare care face referire la Normele de aplicare ale Legii ce priveste stimularea tinerilor intreprinzatori in domeniul afacerilor.
Astfel, potrivit schimbarilor recente, antreprenorii debutanti se pot inscrie in program doar online, folosind un cont de acces care poate fi accesat cu nume de utilizator si parola. Inscrierile se deruleaza in sesiuni semestriale, iar fiecare sesiune dureaza timp de 15 zile. Aceste etape se repeta pana la epuizarea fondurilor alocate programului.
Esential de retinut este faptul ca, prin noile reglementari, nu se mai procedeaza primul venit- primul care primeste fonduri, cum se intampla anii anteriori, ci pe baza unui punctaj barem, punctajul minim pentru care tinerii antreprenori pot obtine finantare fiind de 60 de puncte. Pentru transparenta, fiecare proiect inscris in program va primi un numar in Egistrul Unic Electronic (RUE).
Totodata, prin noua Hotarare de Guvern se introduc noi criterii de punctare pentru obtinerea de fonduri in Programul SRL D.
Criterii esentiale pentru a obtine punctajul maxim pentru SRL D:
Numarul de locuri de munca pe care SRL D urmeaza sa le creeze;
Domeniul de activitate in care se va derula rogramul, fiind favorizate firmele din domeniul tehnologiei, in timp ce firmele de comert obtinand punctaje minime;
Constituie un avantaj daca debutantul, care aplica pentru fonduri, a urmat un curs de antreprenoriat;
Un alt avantaj il constituie faptul ca, la data la care infiinteaza firma la ONRC, tanarul antreprenor debutant sa fi fost somer in ultimul an sau sa vina din randul absolventilor;
Aplicantii care au intrunit punctajul necesar finantarii si care co-finanteaza programul prin credit trebuie sa incheie contract de finantare cu OTIMMC doar dupa ce prezinta dovada unui contract de co-finantare. Finantatorul trebuie sa fie autorizat, iar ca documente doveditoare ale co-finantarii sunt acceptate extrase de cont, scrisori de confort, linii de credit. Procentul de cofinantare trebuie calculat raportat la cheltuieli eligibile. Aceste dovezi de co-finantare trebuie prezentate in maxim 30 zile de la primirea notificarii privind acordul de principiu de finantare.
In cazul in care antreprenorul debutant co-finanteaza din surse proprii, contractul de finantare se poate incheia in 5 zile lucratoare de la primirea notificarii.
Cu noi intrati in lumea antreprenoriatului mai simplu, noi va infiintam firma!
Va este util? Spuneti si altora!