Infiintare restaurant - Greseli frecvente

Publicat la 2015-03-17 16:42:08, in categoria Alimentatia Publica - Autorizatii

Greseli ale intreprinzatorilor care infiinteaza un restaurant

Infiintarea unui restaurant implica mai mult decat un drum la ONRC

Infiintare restaurant. SfaturiInfiintarea unui restaurant este o operatiune de angajament, planificare si responsabilitate. In alimentatia publica, cu atat mai mult in cazul unui restaurant, autorizarea presupune investitii in spatiu, echipamente, amenajare, personal. Sunt dese cazurile in  care intreprinzatorul nu inchiriaza un spatiu corespunzator, sau nu amenajeaza spatiul in conformitate cu prevederile legislatiei, astfel incat sa tina cont de nevoile fluxurilor de productie, sau alte aspecte specifice. Atfel, antreprenorul tinde sa  acorde mai mare atentie preturilor si designului, decat elementelor functionale, cu o mare importanta in autorizarea ANSV-SA.  Rezultatul? Paguba!

Astfel, cei aflati in aceste situatii realizeaza intr-un final trist, ca au infiintat o firma, care are codul CAEN specific restaurantelor si… cam atat. Aceasta  se intampla, de cele mai multe ori, dupa ce au investit o suma considerabila, dar fiindca localul lor nu indeplinineste toate criteriile necesare, nu poate functiona legal. Reconsidera tarziu ca trebuiau sa procedeze diferit, dar in acel moment exista déjà pierderi survenite din spatii inchiriate si echipamente  cumparate  in mod inutil, ori, mai rau, din amenajari realizate incorect. Exista situatii in care proprietarii restaurantelor  merg din rau in mai rau, iar in loc sa indrepte lucrurile,  continua intr-o greseala perpetua, care ii duce uneori spre dezechilibre financiare severe.  

In demersurile pentru infiintarea, autorizarea si avizarea unui restraurant, consultantii JuristFirme.ro au fost martori ai unor imprejurari diverse. Au fost, de asemenea, numeroase exemple de succes, care au pornit la drum cu ideea de a face lucrurile corect si au continuat astfel, dar am intalnit si situatii in care proprietarii afacerilor au insistat, sa se adanceasca in greseli.

Infiintarea unui restaurant

Asa nu!

Sub egida “invata din greselile altora”, va intocmim o lista de “asa nu” izvorata in urma unor greseli, pe care proprietarii le Ce sa nu faceti cand infiintati un restaurantfac, cand infiinteaza un restaurant, ori un bistro sau o pizzerie. Incercam sa aducem o umbra de umor, fiindca lucrurile serioase se spun in gluma.

  1. Nu inchiriati spatiul pentru restaurant inainte de a vorbi cu un specialist!   E posibil ca spatiul sa nu corespunda si sa nu puteti implementa fluxuri corecte si va luati adio de la autorizarea DSV-SA si DSP, ori va reconsiderati afacerea si ramaneti la nivel de bistro sau chiar bar!

Nu aveti autorizare, nu aveti restaurant, poate doar o afacere clandestina, care nu functioneaza prea mult astfel!  Directia de Sanatate Publica face vizite inopinate dupa infiintare la toate firmele din domeniul alimentatiei publice, asadar lupul chiar are coada scurta in acest caz!

Daca exista nesansa sa realizati prea tarziu, ca spatiul nu potriveste unui restaurant, va treziti ca aveti  semnat un contract de inchiriere pe o perioada lunga de timp, pe care trebuie sa il onorati, sau sa-l reziliati in conditii dezavantajoase. De asemenea, va puteti gasi in situatia de infiinta si desfiinta punctul de lucru, cu toate costurile aferente (dosarul de la Registrul Comertului, fiscalizarea casei de marcat, etc), sau de a platiti taxele de autorizare la primarie, fara a primi, in final autorizatia corespunzatoare.

  1. Nu amenajati spatiul inainte de a vorbi cu o persoana avizata!  Ati infiintat firma, ati inchiriat spatiul pentru restaurant si ati gasit un mobiler perfect, care se asorteaza cu trandafirul de la butoniera si o chiuveta cu leduri?! Nu le cumparati!

Ca si in cazul spatiului, riscul este sa platiti demersuri de infiintare, chirii, mobilier si echipamente pentru bucatarie si sa ramaneti doar cu cheltuieli in urma lor. Este foarte posibil ca dumneavoastra sa aveti mai mult bun gust decat un consultant, dar amenajarea unui restaurant nu se limiteaza la mobilier si chestii decorative.

Un consultant cunoaste legislatia in vigoare si va poate asista in conceperea unor fluxuri functionale coerente, a documentatiilor, astfel incat totul sa curga struna la momentul controlului pentru autorizare. Daca tineti cont de lege, poate functiona uns si dupa!

  1. Ai gresit la punctul 2? Nu continua greseala pe principiul “merge si asa” si sa nu ai false asteptari!

Bucatarie conform fluxurilor. Aspecte de luat in seama la infiintarea unui rstaurant. Ai facut tot ce am scris la punctul anterior, dar totusi te-ai decis sa apelezi la un consultant. Foarte bine! Daca l-ai contractat, asculta-i sfaturile si refa tot ce e de refacut, spatiu, amenajari, astfel incat sa functionezi legal. Rolul consultantului este sa te asiste in demersul tau de a intra in legalitate. Daca aveai idei de genul pesches la usa din dos, ia-ti gandul, Inalta Poarta s-a stins in urma cu mai mult de un secol! Sa repetam ca rolul consultantului este sa te ajute, asa ca ar fi bine sa-i asculti sfaturile, astfel incat restaurantul infiintat de tine sa intre in legalitate!

Daca vrei sa faci afaceri si ai inceput gresit, nu-i nimic, invata din greseli! Refaci  dupa cum esti sfatuit, continua sa  faci lucrurile bine si vei avea o afacere functionala pe termen lung!

  1. Nu incepe activitatea inainte de a avea in ordine toate avizele si procedurile prevazute de lege pe principiul, “las' ca nu ma prinde tocmai pe mine”!

Dupa cum spuneam mai devreme, controale pot aparea oricand, iar amenzile pentru lipsa autorizarilor sunt uriase. Saptamanile trecute scriam despre  amenzile de DSV-SA, asadar ia aminte! Infiintarea unui restaurant nu se limiteaza la doua drumuri la ONRC.

Nu servi publicul pana nu ai toate avizele si procedurile puse la punct, pana nu ai personal calificat, toate demersurile SSM, DDD, medicina muncii… in ordine.

  1. Nu angaja personal necalificat! Poate vecina de alaturi gateste o mancare atat de buna, incat o stie tot blocul, asta nu o face bucatar calificat! Bucatarii cu diploma stiu, in afara sa gateasca, notiuni de siguranta alimentara si proceduri specifice alimentatiei publice, care te ajuta si pe tine, in restaurantul tau!
  2. Nu difuza muzica fara licenta! Nu conteaza ce muzica asculti, la tine in restaurant muzica va fi ascultata si de catre clienti, astfel incat devine muzica ambientala difuzata in scop comercial. “Unora le place jazzul” si cu cat esti mai in centru s-ar putea sa ai un control privind legalitatea muzicii ambientale. Nu ne crezi, vezi stirile! Dupa amenda, ajungi sa fluieri o doina de jale!
  3. Vrei reclama stradala? Obtine autorizatie!

Reclama e sufletul comertului, dar asigura-te ca ai facut toate demersurile legale pentru amplasarea stradala a acesteia. Este foarte posibil sa iti fie necesara inclusive autorizatia de construire, nu o neglija! Lipsa acestor proceduri legale nu iti aduc reclama negativa, ci amenzi!

Asa da!

Dincolo de sfaturile glumente privind infiintarea unui  restaurant, situatia este foarte serioasa. De final, va facem doua recomandari, care va ajuta sa infiintati, autorizati si gestionati corect un restaurant pe termen lung, de data aceasta sub forma “asa da”:

  1. Apelati din timp la un consultant, inainte de a inchiria spatiul destinat restaurantului si nu infiintati punctul de lucru pana nu sunteti siguri ca ati ales locul corect. Un consultant va poate asista in alegerea spatiului potrivit, in crearea de fluxuri functionale, in a obtine si demara toate operatiunile legale necesare unei afaceri de acest tip. In cazul in care va hotarati mai tarziu, este posibil ca aceasta sa va coste mai mult decat angajarea unui specialist.
  2. Acordati cea mai mare atentie aspectelor legale ale afacerii dumneavoastra, aceasta va aduce doar beneficii pe termen lung. Restaurantul, ca orice alta activitate din domeniul alimentatiei publice, pune mare accent pe siguranta alimentara, la fel de mult ca pe aspectele financiar-contabile.

Succes si tineti aproape! Vom reveni periodic cu noutati si informatii utile!

Many thanks for photos: soscuisine.com and pixabay.com

 

Comentarii

    Fii primul care scrie un comentariu despre articol!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile sunt obligatorii.
captcha code

ATENTIE! Codul de siguranta tine cont de capitalizarea literelor (face diferenta intre majuscule si minuscule) !

Cautare

Articole recomandate

Vizita echipei Observator

La stirile Observator.tv - informam antreprenorii

De-a lungul timpului am depus eforturi ca utilizatorii web, potentialii nostri clienti pe servicii de infiintare firma si/ sau autorizare activitate, sa fie informati cat mai corect. Asa am ajuns la ...

Afla mai multe


O afacere autorizata legal este primul pas spre succes. Baby Spa este un exemplu de referinta. Vizitati pagina!

Baby Spa

Universul bucuriei acvatice pentru bebelusi Pe strada Pelinului, in cartierul Vitan, intr-o zona linistita, se afla Baby Spa. E un Univers al fericirii acvatice pentru cei mici, o lume a apelor sigur...

Afla mai multe


Le Chateau- luxos, exclusivist. Ne bucura ca ne-au fost clienti!

Le Chateau - Castelul din inima Bucurestiului

Centrul de evenimente "Le Chateau" Situat pe o strada putin aglomerata, la trei minute de centrul capitalei, Le Chateau  este refugiul exclusivist pentru evenimente cu stil.  Dincolo de po...

Afla mai multe


Ne gasesti si pe facebook

Newsletter

Inscrie-te pentru a primi zilnic cele mai noi articole din domeniu pe adresa ta de email.